Önskeinlägg: Vem är jag i köket?

I våras fick jag två fantastiska kommentarer från Chrissy som undrade hur jag är i köket! Hon styrde i princip upp hela det här inlägget åt mig, så nu tänkte jag svara på allt.

 Omelett med sallad, stekt shitaakesvamp och grön paprika, parmaskinka, körsbärstomater och vårlök.

Omelett med sallad, stekt shitaakesvamp och grön paprika, parmaskinka, körsbärstomater och vårlök.

Hur strukturerad är du?
Ganska strukturerad skulle jag säga. Om allt är förberett går det ju så enkelt att laga mat. Kolla att allt är hemma, plocka fram ingredienser, skala/hacka/skär/hyvla/måtta grejer och sen är det bara att göra. Mått gäller endast vid nya recept eller om jag måste baka; det har hänt att jag blivit tagen på sängen mitt i och pajat hela rätten eftersom det inte fanns tid till att hacka skala&hacka grönsaker mitt i.

Har du musik på i bakgrunden (vad lyssnar du på i sådana fall)?
Åh, gärna! Eller ljudbok. På morgonen när Daniel fortfarande är hemma slår vi ibland på Morgonpasset i P3, men när han går till jobbet lyssnar jag på Harry Potter på ljudbok. När jag diskar brukar jag också lyssna på ljudbok eller podd. Vid matlagning beror det på tid på dygnet, hehe. De morgnar jag inte lyssnar på HP föredrar jag klassiskt. I sommar har jag lyssnat på Spotifys artistradio-funktion via Vance Joy.

Får andra hjälpa dig / vistas i köket när du lagar mat eller stör det koncentrationen?
Alltså.... jag släpper ju in folk i köket men helst bara för att kolla på, hehe. Gillar helst att sköta saker själv och delegera om någon ska vara med.

 Knäckebröd med creme cheese, rökt lax, stekt portobellosvamp och sparris.

Knäckebröd med creme cheese, rökt lax, stekt portobellosvamp och sparris.

 En gång när jag provade att göra egna bagels.

En gång när jag provade att göra egna bagels.

Är det okej om en hungrig gäst ta sig en stödmacka innan maten?
Självklart ska en få äta stödmat före! Är själv en väldigt hangry person (hangry = angry when hungry). Helst finns det något snacks att ta del av om det är middagsbjudning!

Vad dricker du till maten? (alltså sidebar: mitt ex familj drack INGENTING till maten?? jag bara "ehh får man ta sig ett glas vatten eller nåt till denna middag på pommes och veggie patties de bara: "???" haha aldrig varit så oförstådd i HELA MITT)
HAHA alltså mamma dricker typ inte heller till sin mat?! Måste vara något märkligt brittiskt. Jag dricker en hel range av saker till min mat. Mjölk till husmanskost och pannkakor helst. Till och med o'boy ibland; det är ju gott till riktig svennefrukost med rostmackor och så. Annars är jag en älskare av kolsyrat vatten, cola till flötmat och rött vin.

Är du duktig på att städa undan medan du lagar eller är du som jag och kladdar på alla tänkbara ytor hehe?
Hehe i mitt strukturerade beteende ingår även städningen. Diskar alltid före jag börjar så jag har plats, och även under tiden. Torkar typ av efter mig och innan jag ska börja med nytt moment pga har inte så mycket plats. När det är nya recept då använder jag hellre mer saker så allt blir rätt!
 

 Stekt spenat med bacon är himmelriket tillsammans med lite stark chilisås och vita bönor till frukost.

Stekt spenat med bacon är himmelriket tillsammans med lite stark chilisås och vita bönor till frukost.

Undrar självklart också om du följer recept eller wing it!
Jag har börjat bli bättre på att följa recept vilket leder till att det blir fler nyheter i vårt kök; det är Daniels förtjänst pga han slår upp kokböcker och kör. Plus att jag börjat följa Tuvessonskan och Vegokäk som inspirerar i allt de lägger ut, då allergianpassar jag bara. Annars är det mycket inövade saker som görs + är bra på att hitta smakkompisar bland ingredienser.

Och vad är din favoritsak att laga?
Så svårt att välja! Quesadillas, stekta dumplings, stor engelsk fry up (stekt frukost), husmanskost som köttbullar och mos eller engelsk Sunday roast.

Och vilket eget recept (kanske ett som finns i bloggen?) som du är mest nöjd med!
Det enda jag kan komma på att jag styrt ihop utan att ha följt någon annans recept är min rätt med stekt gnocchi, korv, fetaost, pinjenötter och spenat. Eller min frukoströsti med stekt aubergine och kesoröra.


Vad är det vanligaste du gör i köket? (tänker vad du gör "most frequently" men kmr inte på en bättre översättning än "vanligaste" hehe)
Är lite av en periodare, men lätt quesadillas eller omelett.

När har det gått riktigt illa? (avskurna fingertoppar, torrkokade rödbetor, vatten i varm olja etc)
När ugnen gick sönder när jag bakade bullar för första gången i mitt liv och bestämde mig för att springa ner för gatan med mina plåtar och snällt fråga Frälsningsarméns kök om jag fick låna deras. Så först gick det åt helvete och sen gick det bra, hehe.

Bad Daniel att beskriva mig i köket i tre ord:
Taktisk, instinktiv och kunnig.

Mitt favoritverktyg?
Våra gjutjärnspannor och keramikknivar.

Det roligaste med matlagningen är att den är så naturlig nu. När jag måste nöta och nöta för att lära mig andra saker så minns jag inte ens timmarna det tagit att lära mig det jag kan om ingredienser oh smakkompisar idag. Har tänkt mycket på mat och ätande i dagarna; när jag våndats över mitt utseende, brytit ihop för hat av det jag sett i spegeln och tänkt på allt jag borde ge upp, så återkommer jag hela tiden till min kärlek för när svamp steks i smör, när ett pitabröd fylls med allt gott i världen, när panerad, friterad fisk möter perfekta pommes och hundra andra kombinationer som gör mig glad. Mat är livet.

English

What I'm like in the kitchen, what I like to cook, favourite dishes and some thoughts about food in general.