Icke-hälsohetsig ingefärsshot

Svenska

Godmorgon torsdag! Dagen innan helg och allt.

Jag känner mig piggare mentalt efter att ha umgåtts med människor igår kväll. Körde till Ulricehamn för att äta, spela kort och knapra på chips med syrran (som äntligen fått komma hem från sjukhuset), vår kusin Krista och mormor. Mamma anslöt sig efter jobbet med. Hostan är däremot kvar och jag är så jävla trött på den. Sen annandag har jag gått runt med den; medicinen jag fick på vårdcentalen hjälper inte och jag gör allt för att bli frisk, förutom att festa i lördags då. Därför vevade jag ihop en flaska ingefärsshot; jag hatar hälsohets men det här är gott och ingefära ska ju göra under för kroppen. Så varje morgon tar jag en hutt och hoppas att det gör någon nytta.

English

Good morning Thursday! Day before the weekend and all.

I feel more spirited today after hanging out with people last night. I drove to Ulricehamn to eat, play cards and munch on crisps with my sister (who is finally out of hospital), our cousin Krista and nan. Mum joined us after work too. My cough on the other hand, is still here and I'm so damn tired of it. Been walking around with it since Boxing day; the medicin I got from the hospital isn't helping and I'm doing everything to get better (except maybe partying on Saturday). This is why I whipped together a bottle of ginger shots; I hate health instigation but this is tasty and ginger is supposed to do wonders for the body. So every morning I take a shot and hope that it does some use.

Receptet fick jag skickat till mig av min kompis Emilia, så har tyvärr ingen annan källa på den. Här har ni den:

För 1 liter:
- 200 g färsk ingefära
- 1 l vatten
- 1/2 dl honung
- 2 st citroner
- 1 st chili (grovt hackad, kan uteslutas)

Såhär gör du:
Tid: ca 20 minuter

- Riv ingefäran grovt med skalet på. Lägg i vattnet. Värm upp till MAX 60°C, aldrig över, i 20 minuter. Om du kokar försvinner delar av det nyttiga. Vill du ha i chili läggs det i nu med, obs det blir starkt!

- Sila av ingefäran och blanda i honungen när vätskan är ljummen (ca 40°C). 

- Låt svalna helt och pressa sedan i all citronsaft. Sila sedan och häll i en flaska.

- Förvara i kylen i ca en månad.

I got the recipe from my friend Emilia, so there's no other source. Here you go:

For 1 litre:
- 200 g fresh ginger
- 1 l water
- 1/2 dl honey
- 2 lemons
- 1 chili (roughly chopped, can be excluded)

This is how you make it:
Time: approximately 20 minutes

- Grate the ginger roughly with the skin on. Put in the water. Heat up to MAXIUMUM 60°C, never over, for 20 minutes. If you boil it, some of the good stuff disappears. If you want chili put it in now, obs it'll get hot!

- Strain the ginger and add the honey to the water when it's luke warm (approx. 40°C).

- Let it cool off completely and then squeeze in all of the lemon juice. Strain again and pour into a bottle.

- Keep in the fridge for about a month.