Att plugga till webbredaktör

När jag visade upp hemsidan jag kodat och formgivit fick jag frågan av en läsare om jag kunde berätta lite mer om programmet jag läser. Inga problem!

Kort om utbildningen

Jag läser alltså Webbredaktörsprogrammet på campus på Högskolan i Borås, men den finns som distansutbildning också. Det är en kandidatutbildning på 180 hp, alltså 3 år. Vill du ta ut en högskoleexamen efter 2 år är det också möjligt. Under höstterminen i år tre är det möjligt att välja utlandsstudier, läsa på annan ort eller välja någon av de två inriktningarna som erbjuds med utbildningen: front end-utvecklare eller back end-utvecklare. Back end handlar mer om det tekniska kring webbplatser, inkluderat programmering och applikationer, med mera. Front end berör istället gränssnittet i form av bilder, grafik, animering, med mera. Tyvärr ingår ingen praktik.

Läs mer om utbildningen på Högskolan i Borås hemsida här!

Vilka kurser läser man?

De teoretiska kurserna berör bland annat textproduktion (copy, lättläst, klarspråk, osv), formgivning (färg, layout, gestaltlagar, illustrering, viss bildbehandling, grafiska profiler, designa för målgrupp, osv), sociala medier och informationsjuridik. De tekniska kurserna har inkluderat en kurs i HTML/CSS, en i JavaScript och nyligen den som kombinerade både kodning och formgivning.

I teorin gillar jag kursutbudet men i praktiken har jag blivit besviken väldigt många gånger. Jag har funderat mycket på hur jag ska formulera mig kring detta eftersom jag förstår att det kan färga ert eventuella val av utbildning, så jag ska försöka ge en rättvis bild. Utifrån första halvan av utbildningen upplever jag att den till viss del är förlegad och till viss del väldigt ogenomtänkt. Sociala medier-kursen var ett stort skämt där de exempelvis pratade om att vi måste vara källkritiska på Wikipedia (HALLÅ?!). När vi läste JavaScript hade nog 90% av klassen minst ett meltdown och vi lärde oss inte något konkret att använda i framtiden; den håller på att revideras efter kritik från vår klass. Kursen där vi formgav och kodade webbsidan innehöll inte en enda föreläsning om kodning utan baserades på en grundkurs i kod vi hade läst ett år tidigare; detta fick de också kritik för.

Det jag dock fått höra under tiden jag beklagat mig till mina tidigare studenter till vänner är att de flesta har haft dåliga erfarenheter från högskolestudierna. Därför tror jag inte att vår utbildning skiljer sig så mycket från andra högskoleutbildningar i form av lärare. Däremot gissar jag (baserat på personer i bloggvärlden som gått på t.ex. Hyper Island, Berghs, Forsbergs osv) att andra skolor ligger mycket mer i framkant gällande innehåll.

Vissa kurser har varit extremt bra, såsom informationsjuridiken, animering- och formgivningskurserna. De har varit uppstyrda med bra lärare och jag som har noll erfarenhet inom båda de områdena har verkligen fått helt nya ögon för världen. Det viktigaste att fråga dig själv är: hur mycket tid är du villig att lägga på egen hand? Vi har i de flesta kurser haft väldigt få föreläsningar, men det går att lära sig mycket på egen hand genom att läsa litteraturen.

Lärdomar och förväntningar

När jag började plugga på högskolan hade jag väldigt höga förväntningar. Jag föreställde mig inspirerande och duktiga föreläsare i varje kurs men verkligheten har varit en annan. Många är förvånansvärt dåliga och oengagerade, personer som verkar hamnat fel. I andra fall har vi lärare som är precis så fantastiska som jag hoppats på, med passion för det de gör. Den stora besvikelsen kring utbildningen ligger i hur gammaldags och oinspirerad den ofta har känts, som att det skulle kunna vara mycket mer än såhär.

Det akademiska är svårt för mig att uttala mig om eftersom det är så individuellt. Jag har alltid varit en pluggis, ett läshuvud och kompenserat för min person med prestationer, så för mig har det akademiska skrivandet och kurslitteraturen inte varit någon större utmaning. Däremot har de tekniska kurserna visat sig vara det jag kämpat med mest, samt mitt självförtroende kring formgivning det första året.

En grej jag saknar med plugget är att ha en klass som gillar att vara i skolan och gå på föreläsningar. Det låter så himla töntigt, men ett utbyte med andra personer var något jag sett fram emot. Alla våra föreläsningar blir nämligen inspelade och utlagda på vårt gemensamma nät eftersom distansarna använder dem, därför brukar vi vara en bra bit under femton av trettiofem personer på plats.

Även om flera aspekter av det här programmet har stor förbättringspotential tycker jag om bredden. Om jag söka igen skulle jag fortfarande inte nischa mig mot bara grafisk design, copywriting eller programmering. Blandningen är rolig då man får se en helhet med hjälp av bredden av kurser. 

Hoppas jag svarade på några frågor, om ni har fler kan ni kommentera eller mejla mig på nastasjathor[at]gmail.com.

Exempel på saker jag skapat

 Ett uppslag där vi hittade på en fiktiv uppdragsgivare, målgrupp, syfte och budskap. Jag formgav detta uppslag till en skoltidning där en elev styrt upp en klädbytardag för att spara på miljön. 

Ett uppslag där vi hittade på en fiktiv uppdragsgivare, målgrupp, syfte och budskap. Jag formgav detta uppslag till en skoltidning där en elev styrt upp en klädbytardag för att spara på miljön. 


Projektuppgift där vi skulle animera en vinjett med 60- eller 70-talstema. Min är en 70-talare om klättring i Yosemite.


 Den första formgivningsuppgiften (*cringe*) där vi gjorde bokomslag med inspiration från en verklig bok. Vi skulle även skapa en grafisk profil till förlaget som skulle ge ut boken. 

Den första formgivningsuppgiften (*cringe*) där vi gjorde bokomslag med inspiration från en verklig bok. Vi skulle även skapa en grafisk profil till förlaget som skulle ge ut boken. 


 Informationsgrafiken jag och  Jenny  skapat i den här kursen. Vi skulle välja ut statistik från en SCB-broschyr med information om män och kvinnors tidsanvändning och skapa en informationsgrafik (utifrån påhittat syfte, budskap och mottagare). 

Informationsgrafiken jag och Jenny skapat i den här kursen. Vi skulle välja ut statistik från en SCB-broschyr med information om män och kvinnors tidsanvändning och skapa en informationsgrafik (utifrån påhittat syfte, budskap och mottagare). 

English

When I wrote my post about the website I coded and designed, I received a request to talk about my degree. The last four items are examples of things I have created for uni.