Halva terminen gjord - lite om kurserna

IMG_5972.jpg

HUR fort går tiden? Så jäkla. Nu är vi halvvägs genom terminen här, föreläsningarna tar slut den tolfte terminveckan och sedan är det slutprovsplugg och slutprovsveckor. Jag har som tidigare nämnt, bara ett slutprov men desto mer att göra under terminen. Tänkte berätta lite om kurserna, dels för att jag själv är så nöjd med mina val men också för att visa vad det är jag sysslar med.

 • Sounds in Language
  Den här behandlar fonetik och fonologi, alltså hur och var i munnen vi producerar ljud, hur de förändras i tal beroende på om vi pratar snabbt eller sakta, vilka olika regler gäller för olika språk, och massor mer. Hela lektionerna sitter klassen och gör munrörelser och får ut ljuden till konsonanter och vokaler. Här bedöms jag genom två fonetikprov, ett fonologiprov och ett slutprov.
   
 • The Digital Self
  Detta är en kurs som berör allt om de digitala varianterna av oss själva; vi har pratat om etik, selfies, vårt skrivna respektive visuella jag, nätverkande och så vidare. Denna kurs kräver interaktivitet och diskussion, vilket alltid är intressant. Ibland är det hetsigt och ibland är det skittyst. Jag gör ett stort projektarbete med två grymma irländska tjejer - Roisin och Saoirse - där vi bedöms genom en digital presentation, en slutpresentation av vårt projektarbete och en rapport. Under terminens gång skriver jag också en blogg där inläggen varje vecka har fokus på det ämne föreläsningen haft; i slutet väljer man själv ut fem inlägg som ska bedömas.
   
 • Intercultural Communication
  Den här är både sjukt intressant, användbar, nyttig och enkel att relatera till (speciellt som utbytesstudent). Målet med kursen är att lära oss tekniker som kan vara användbara i en roll som 'intercultural mediator' - alltså någon som jobbar med att underlätta kommunikationen mellan två grupper från olika kulturer. Detta är också en interaktiv modul där vi uppmuntras att prata men påpekar alltid att inte utgå från stereotyper, samt att kulturer inte bara hänvisar till olika länder och nationaliteter, men även grupper inom exempelvis ålder, yrke och kön. Här har vi ett paper, ett grupparbete och ett stort projektarbete som bedömning.
   
 • Language Acquisition and Language Disruption
  Professorn i denna kurs tillåter inga datorer eller surfplattor för anteckningar, han är en gammal räv, klipsk och är den som har störst respekt av alla mina lärare. Vi lär oss allt om hur barn lär sig språk, inte av sina föräldrar eller sin omgivning, utan från ett inbyggt, genetiskt kodat system. Hittills har vi diskuterat de olika nivåerna och stadierna om hur barn börjar förstå vad ljud i ett språk betyder och hur de sedan lär sig producera ord, förstår hur de ska sättas ihop till meningar, med korrekt syntax, lär sig grammatik och så vidare. SÅ HIMLA INTRESSANT! Varför läste jag inte bara lingvistik? Här bedöms jag genom två uppsatser (egentligen är det ett slutprov också, men han tillät oss Erasmus-elever som frågat att dubblera ordantalet i terminens uppsatser och därmed slippa slutprovet).
   
 • Organisation and Retrieval of Information
  Den här är den kurs som relaterar mest till Webbredaktörsprogrammet; vi pratar om organisationssystem, om etikettering, informationsarkitektur, hur svårt det är att designa för användare och så vidare. Vi går dock lite djupare in på databasnivå och lär oss om kontrollerade vokabulär och kopplingar mellan ord i system. Vi bedöms genom en projektplan, ett projektarbete (där vi bland annat ska bygga en databas, lol) och ett prov.
   
 • Introduction to Entrepreneurial Endeavour
  Det här är min största personliga utmaning och det jag mest är stolt över mig själv för att jag valde. Det är en entreprenörskurs som till 50% består av att pitcha, dvs på ca 2 minuter presentera ett problem och en innovativ lösning med prototyper och rollspel. Jag hatar att prata framför folk för att jag blir så nervös, glömmer vad jag ska säga, blir generad och röd i ansiktet, ännu mer nervös och är sedan fast i det hjulet. Men i kursen lär vi oss tekniker, verktyg och får framförallt öva på att kasta oss utanför vår comfort zone. Kanske det nyttigaste jag gör pga vet ju av erfarenhet att jag växer så mycket av att göra läskiga saker. Bedöms här genom två e-challenges, deltagande på lektioner och workshops, samt ett grupp-projekt med finalpitch.