Om tre böcker jag läst

Godmorgon och välkommen till ett inlägg som inte tillhör normen i denna blogg, nämligen ett om böcker. Har läst ut tre stycken det senaste och tänkte dela med mig av ett par rader om dem. De är sådana som florerat i de stora livsstilsbloggarna redan så ni har säkert hört talas om dem, men jag kör på ändå.

Steglitsan av Donna Tartt

Jag har ju pratat en del om att jag läst den här och jäklar vad jag gillade den. Jag har inte recenserat en bok sedan jag gick på gymnasiet, so bare with me.

På baksidan av boken står det såhär:
"Den unga pojken Theo Decker överlever mirakulöst en explosion på ett konstmuseum i New York. Hans mamma klarar sig inte. Under åren som följer blir Theo helt uppslukad av en liten vacker målning, Steglitsan, ett värdefull konstverk från 1600-talet. Tavlan kommer att dra in Theo i konstens kriminella under värld. Steglitsan är en oförglömlig resa genom dagens Amerika och en spännande berättelse om kärlekens och konstens mysterier."

Boken är 780 sidor lång och handlingen återspeglar hans liv i olika block, alla känns viktiga för helheten. Ibland upplevde jag den som lite väl lång, som att jag inte kom fram till slutet snabbt nog, men tror att det var för att den var så spännande att jag bara ville veta. Karaktärerna är välbeskrivna och jag som själv är väldigt nostalgisk gillade att det fanns många tankar om igenkänning och tillbakablickar i boken. Den fick mig att tappa hakan, gråta en skvätt och skratta högt. Läs den här och dras med i spänningen.

Alla borde vara feminister ac Chimamanda Ngozi Adichie

På baksidan av boken står det såhär:
"Första gången Chimamanda Ngozi Adichie blir kallad feminist är hon fjorton år. »Det var inte någon komplimang. Det hörde jag på tonen - det var en ton som hade passat ett yttrande som: 'Du är ju för terrorism'.«

Chimamanda bestämmer sig för att göra ordet till sitt. Alla borde vara feminister är hennes personliga och inspirerande upprop för en feminism som angår oss alla och som lyfter blicken ut mot världen. Texten är från början ett bejublat TED-talk som setts av över två miljoner människor på Youtube och som samplats av Beyoncé i låten »***Flawless«.

Jag läste boken i ett svep en kväll i fåtöljen i vårt vardagsrum. Tanken som ständigt återkom var att innehållet var så självklart. Det är klart att människor beter sig såhär på grund av strukturer och normer i samhället, och jag insåg lika snabbt att boken är ämnad för dem som behöver reflektera. Vill uppmana alla som tror att feminism är skit och bara handlar om att tjejer inte får raka sig, till att läsa den här. Den är 56 sidor lång, det har du tid med. Du som redan är med på feminismtåget kan läsa den för extra pepp <3

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

Såhär står det på baksidan av boken:
"Ester Nilsson är poet och essäist och en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag får hon en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. Från och med nu ska hela hennes tillvaro hänga samman med denna till sin avsikt helt oskyldiga begäran.

I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två möts för första gången efter föreläsningen. Ett slags kärlekshistoria inleds mellan Ester Nilsson och Hugo Rask, banal i sin enkla grymhet, storslagen i sin fullständiga hängivenhet.

Egenmäktigt förfarande är en berättelse om hur mycket vi är beredda att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade, men också om hur svårt det är att inte utnyttja människors svaghet, och hur brutalt resultatet blir. Lena Andersson skildrar här hur det känns att utsättas för den stormande passionen utan att fullt ut kunna gå upp i den. Det är en detaljstudie i makt och besatthet, rolig och smärtsam om vartannat."

Jag trodde absolut inte att jag skulle bli så tagen av den här historien som jag blev. Att jag skulle komma på mig själv att tänka på Ester och Hugo efter jag stängt igen. Men den är så välskriven, om en lite svår i början för någon som mig som sällan läser denna typ av litteratur. Att kärleken kan göra någon så orimlig, det är vad denna handlar om.

English

About three books I've read that I think you should read too:
- The Goldfinch by Donna Tartt
- We should all be feminists by Chimamanda Ngozi Adicihie
- Wilful disregard by Lena Andersson