Jävligt goda rårakor och en realtidsuppdatering

Hej på er! Hur mår ni i vintern? Här i Borås är det ufärdad klass 2 varning och det ska komma så himla mycket snö idag. Hade tur som kunde få skjuts till skolan med Daniel i alla fall. Jag älskar att vara här tidigt, det är så tyst i biblioteket.

Är just nu i slutskedet av en kurs där vi kodat hemsidor och skrivit rapporter; jag har lyckats skapa en sida jag kan säga att jag är nöjd med. Satt i soffan igår med sån himla hybris över att jag klarat det. Önskar att jag kunde tro på mig själv lite mer i början för nu löste sig ju allt. Igen. Som alltid. Ska visa er på något sätt när den är 100% färdig. 

Även när jag inte hinner något annat är mat något som alltid måste hinnas med på ett eller annat sätt, annars är jag en zombie med ett huvud fyllt av sågspån. Ni ser även att det inte alltid är vackert utan mat äts även på stående fot på en stökig diskbänk hos oss, speciellt när Daniel inte ska ha. Läste i alla fall hos Wilderness-Sara en gång att det går att göra rårakor i våffeljärnet så det har jag testat. Tyckte att det fungerade okej men jag kanske måste smöra lite mer nästa gång. Såhär gör du i alla fall:

  • Riv potatis - för 4st ganska tjocka använd 6st medelstora potatisar
  • Krama ur vattnet - antingen för hand eller lägg all riven potatis i en kökshandduk, håll i ändarna och vrid runt så allt vatten kramas ur genom tyget.
  • Smöra järnet båda på under och ovansidan, lägg i potatis och stäng igen. Öppna emellanåt för att kolla när den är gyllene.
  • Ät med keso, tunt skivade rädisor och finhackade rödlök. Eller i princip vad som helst annars som vanligtvis är gott med stekt potatis, tänker jag. Den klassiska toppingen är: stenbitsrom, finhackad rödlök och gräddfil. 

Puss! Nu ska jag koda färdigt och skriva så fingrarna brinner.

English

Hi there! How are you in this wintery world? Here in Borås there's a class 2 warning (for bad weather) and there's so much snow coming in today. I was lucky to get a lift with Daniel to uni. I love being here early, it's so quiet in the library.

At this moment I'm at the end of a course where we've coded webbpages and written reports; I've managed to create a website I'm happy with. I was so full of myself yesterday at home, for succeeding. For next time: believe in myself more from the beginning, 'cause it all worked out. Again. Like always. I'll show you when it's 100% finished.

Even when I have no time for anything else, food has to be prioritized for me not to become a zombie with a head filled of sawdust. You can also see that it's not always pretty and food can be eaten standing up by a messy counter at our's too, especially if Daniel's not having any. Anyway, I read at Wilderness-Sara that you can make the Swedish classic råraka with the waffle iron (usually you fry them), so I tried. It worked okay but next time I think I need to butter the whole thing more. This is how you do it anyway:

  • Grate potatoes - for 4 thickish råraka use 6 medium sized potatoes.
  • Squeeze our the water - either by hand or put all the grated potatoes in a kitchen towel, hold the ends together and twist the towel so the water squeezes out through the material.
  • Butter the iron both up and down, put the potatoes in and close. Open and check when it's golden.
  • Eat with cottage cheese, thinly sliced radished and finely chopped red onion. Or with anything that's tasty with fried potatoes. The classic topping is: lumpfish rum, finely chopped red onion and sour cream.

Time for me to finish coding and write till my fingers burn, chop chop!